Joulu kolkuttelee ovelle ja suomalaiseen jouluun kuuluu ehdottomasti tutut jouluruuat. Ruokiin panostetaan ja niistä nautitaan pitkään. Jouluruokaa riittää mahdollisesti koko jouluviikoksi, jonka jälkeen moni on jo valmis siirtymään hedelmiin ja salaatteihin. Olo voi olla tukala ja turvonnut joulun loputtua. 
      
Tässä muutama vinkki siihen, miten välttää jouluähky
tai kuinka suhtautua jouluruokailuun hallitusti nauttien.# 1.) Älä mene juhliin nälkäisenä.

Kun pidät omasta ateriarytmistäsi kiinni, ei nälkä kasva liian suureksi, vaikka juhlissa ruoka olisikin vähän myöhemmin.

# 2.) Aloita ruokailu salaatilla tai kasviksilla.

Jouluruoka on yleensä hyvin energiarikasta. Alkuun kannattaakin syödä vähän kevyempää tarjottavaa salaatin tai alkupalakeiton muodossa. Silloin raskaampaa ruokaa tulee syödyksi vähemmän.

# 3.) Pidä alkoholi minimissä.

Alkoholi nostaa jouluruuan kaloreita nopeasti ja nestemäisenä myös imeytyy nopeammin kuin itse jouluruoka.

# 4.) Käytä pienempää lautasta.

Ruokaa mahtuu määrällisesti heti paljon vähemmän, jos lautaskoko pienenee.

# 5.) Käytä mukavia vaatteita.

Tukalaa ja täyttä oloa eivät helpota kiristävät vyöt tai vyötärökaistaleet. Suolisto tarvitsee tilaa ja aikaa ruuansulatukselle ja kiristävät vaatteet tekevät työn vaikeammaksi. Jouluna on lupa olla vähän kotoisemmissa ja löysemmissä vaatteissa, jo ihan suolistonkin takia!# 6.) Juo vettä ja syö kuituja.

Ruuansulatusta voidaan auttaa kuitupitoisella ruualla ja juomalla sopivasti vettä suupalojen välissä.  

# 7.) Syö ajatuksella ja hitaasti.

Vatsan reseptoreilla menee keskimäärin 20 min että ne saavat aivoille tiedon täydestä olosta. Jouluna kannattaakin ruokailuun varata kunnolla aikaan nautiskelulle ja itsensä kuuntelulle.

# 8.) Vaihda ajatusmallia.

Moni ajattelee, että kun joulu on kerran vuodessa, on hyvää jouluruokaa tankattava koko vuoden edestä. Kun muuttaa ajatusta siitä, että hyvää jouluruokaa voi tehdä myös vuoden mittaan eikä tarvitse muutaman päivän aikana syödä koko vuoden edestä, suhtautuu joulun herkkuihin vähemmän tunteella. Joulu on vain kerran vuodessa, mutta ruokaa saa muinakin päivinä.

# 9.) Nuku tarpeeksi.

Joulun aikaa rytmi muuttuu ja valvotaan pidempään. Unesta ei kuitenkaan kannata tinkiä, sillä huonosti nukuttu yö altistaa myös enemmän herkkujen syönnille.

# 10.) Kun syöt, syö hyvällä omalla tunnolla. Unohda syyllistäminen.

Tutkimus osoittaa, että ihmiset, jotka syyllistävät itseään liiallisesta syömisestä, lihovat helpommin kuin ne, jotka söivät hyvällä omallatunnolla. On kyse sitten jouluruuasta tai joulun muista herkuista, on parempi syödä hallitusti, mutta nauttien, kuin hallitsemattomista määristä syyllisyyttä potien.

Oikein hyvää ja maukasta Joulua ♥

Palataan taas maukkaiden juttujen pariin ensi vuonna.JAA 0 kommentit

Kirjoita kommentti

© Nutrieden · THEME BY WATDESIGNEXPRESS