lokakuuta 30, 2019 in ,

Kylmän syleily


Hengitys kiihtyy, verisuonet supistuvat, jalkoja pakottaa, raajojen liikkeet kangistuvat ja sydän lyö nopeammin.
       Keho yrittää pelastaa itsensä jäähtymiseltä työntämällä veren tärkeimpien elimien ympärille, pumppaamalla verta nopeammin elimistöön ja pysymään lämpöisenä. Keho puolustaa itseään joka kerta samalla tavalla, vaikka olosuhde olisi itse ja tarkoituksella tehty.
          Pulahdus kylmään veteen. 



Tänä vuonna aloitin uimisen aikaisin keväällä. Kesän lämpimät vedet muuttuivat alkusyksyn viileisiin ja lopulta alkutalven kylmiin vesiin. Pitkällä aikavälillä toteutettu kylmään sopeutuminen sujuu keholta helpommin ja vähemmällä kirkumisella.
        Kun veden lämpötila menee alle +10 alkaa kehossa tapahtua selvemmin kylmyyden vastaisia toimenpiteitä. Kylmyys on keholle rasitus ja siksi kylmässä vedessä uimisessa on myös riskinsä, jotka täytyy tiedostaa ja ottaa huomioon.
         Kylmässä vedessä lihasten toimintakyky heikkenee, verenpaine nousee, hypotermian riski kasvaa ja huimaus tai tajunnan menetys voi tulla yllättäenkin, vaikka aluksi tuntuisikin, ettei ongelmia ole. Myös krampit voivat iskeä kylmässä vedessä nopeammin ja vahvempina.
        Totuttautuminen kylmään veteen auttaa hillitsemään ja hallitsemaan kylmän veden riskejä, eikä kylmään veteen totu muuten kuin menemällä sinne!


Mikä minut sitten saa menemään kerta toisensa jälkeen kylmään veteen?


Elämäntaito-oppaissa puhutaan usein mukavuusalueelta poistumisesta ja siitä, että se tuo uutta näkökulmaa omaan elämään ja ehkä opettaa jotain uutta itsestä. Ehkä tässä on jotain perää kylmien vesien uimareidenkin kanssa.
       Kylmä vesi on todellakin mukavuusalueeni ulkopuolella. Pidän kaikesta lämpöisestä: villasukista, saunasta, viltin alle kääriytymisestä ja kuumasta kaakaosta. Kylmyys ei ole miellyttävä tunne, mutta kylmän pelon voittaminen on. Se antaa äärettömän paljon itseluottamusta ja vahvistaa minua henkisesti. Itsensä voittaminen on voimaannuttavaa!
        Aikoinani olen ollut oikea vilukissa, joka paleli melkein koko ajan. Huomasin kuitenkin, että viileä, kylmä vesi paransi kylmän sietoani, vei palelun mennessään ja toi minulle lämpöiset kädet. Paradoksi, mutta juuri näin se vaikuttaa.


Osa syynä on addiktio, joka syntyy hyvänolonhormoniksikin kutsutun endorfiinin takia. Samalla tavalla kuin muussakin rasituksessa, kylmässä vedessä uiminen nostaa endorfiinipitoisuuksia aiheuttaen mielihyvän tuntemuksia ja hyvää oloa. Tunteita, joita elimistö oppii haluamaan lisää. Endorfiini on elimistön oma lääke niin stressiin kuin kipuunkin. Ehkä tässä on myös syy siihen, että kylmään veteen meno ei koske enää jalkoihin niin paljon kuin alussa tai että otan stressin aiheet vähemmän vakavasti.
         Kylmässä vedessä ei todellakaan ajattele pulahduksen aikana huolia ja murheita vaan keskittyy olemassa olevaan. Siinä jos missä on läsnä omissa nahoissaan aidosti ja täysin!
         Olen myös aikataulusairastelija eli sairastun yleensä aina samaan aikaan vuodesta. Yleensä isomman stressin tai kuormituksen jälkeen. Kylmässä uiminen on osa kokeilua, jossa yritän vahvistaa ja parantaa vastustuskykyäni niin, että se ei vähästä notkahtaisi.
         Vastustuskyky eli immuniteetti on elimistön kyky suojautua taudinaiheuttajia vastaan. Jatkuva kylmäkaraisu voimistaa elimistön puolustusjärjestelmän toimintaa ja parantaa vastustuskykyä. Eli ikään kuin treenataan ”vastustuskykylihasta” toimimaan sitten, kun tosi paikka tulee.

Vinkkejä kylmässä uimisessa:

  • Totuttaudu veteen pitkällä aika välillä. Veden kylmyys ei silloin laske radikaalisti ja keho tottuu paremmin.
  • Käytä hattua, neopreeni tossuja tai käsineitä, märkäpukua tai mitä tahansa, joka tuntuu hyvältä kun uit.
  • Älä sukella.
  • Tunne omat rajasi. Krampit tai huimaus voi tulla äkkiä, vaikka olo olisi tuntunut aikaisemmin ihan hyvältä. 
  • Lämmitä itsesi hitaasti. Liian nopea verenkierto voi kuljettaa raajoihin jäänyttä kylmentynyttä verta sydämeen, joka voi aiheuttaa kammiovärinän ja siitä aiheutuvan kuoleman. Riisu uimapuku/märkäpuku mahdollisimman äkkiä uinnin jälkeen, lisää vaatetta kerroksittain, juo kuumaa ja pysy lämpimässä.
  • Ui turvallisesti. Varmista että pääset vedestä pois helposti ja nopeasti, älä viivy vedessä liian kauan ja pidä kaveri mukana. 
  • Älä välitä, vaikka perheesi ja ystäväsi pitävät sinua täysin kajahtaneena!

JAA 0 kommentit

Kirjoita kommentti

© Nutrieden · THEME BY WATDESIGNEXPRESS