Kun kerroin ystävälleni, että valmistuin ravintovalmentajaksi, hän parahti, etten saisi kieltää häneltä munkkeja tai muita herkkuja. Tämä pelko on tullut vastaan sen jälkeen useamman kerran, kun olen puhunut ravintovalmentajaksi ryhtymisestä.
       Ravintovalmennus tähtää hyvinvointia edistävään ja terveelliseen ruokavalioon. Hyvä, monipuolinen ja laadukas ruoka ennaltaehkäisee elintapasairauksien syntyä tai lieventää niiden oireita.  
       Ravintovalmennuksen perusta on valmentajan ymmärrys ja tieto tutkittuun tietoon pohjautuvasta ravintofysiologiasta. Ravintoaineet, niiden tehtävät ja toiminta kehossa, energia- ja suojaravintoaineiden merkitys, ruuansulatus ja aineenvaihdunta kuuluvat pakettiin, jonka perusteella ravintovalmentaja ehdottaa parannuksia tai muutoksia ruokavalioon.

MITÄ RAVINTOVALMENNUKSESSA TAPAHTUU?


Ravintovalmennus alkaa alkukartoituksesta. Siihen kuuluvat perustietojesi selvittäminen. Painon, pituuden ja iän lisäksi tutustutaan energiankulutukseesi, levon ja palautumisen määrään, stressitekijöihin ja mahdollisiin ruokarajoituksiin, allergioihin tai sairauksiin.
            Ravintovalmennuksen pohja on ruokapäiväkirja. Ruokapäiväkirjaan merkitään 4-7 päivän aikana syöty ruoka ja juodut juomat, niiden ajankohta ja määrä.
       Ruokapäiväkirjasta ravintovalmentaja näkee ruokavaliosi säännöllisyyden, monipuolisuuden, laadun ja määrän. Nämä neljä tekijää ovat tärkeimmät kohdat myös valmennuksen edetessä.
       Joskus riittää pelkkä ruokapäiväkirja-analyysi, joka tuo jo tarvittavat tiedot ruokavaliosta ja sen säännöllisyydestä. Kuitenkin jossain tilanteissa pidempi aikainen tarkastelu on tarpeen ja uuden suunnan löytäminen vie aikaa.
       Valmennuksen alussa on alkutapaamisia. Lähivalmennuksessa tavataan kasvokkain ja etävalmennuksessa sähköpostitse. Tapaamisella puretaan ruokapäiväkirjan onnistumiset ja haasteet, ja luodaan valmennus sinun omien tavoitteittesi pohjalta.
       Tavoitteet voivat olla esimerkiksi painonpudotus, terveellisempi ruokavalio tai liikunnallisen elämäntavan tukeminen, mutta aina tavoitteet ovat sinun omiasi. Valmentajan tehtävä ei ole luoda tavoitteita sinulle etkä sinä tee elämäntapamuutostasi valmentajan takia vaan itsesi.
       Tapaamisia voidaan sopia tarpeiden ja halun mukaan. Tapaamisten tai yhteydenottojen tarkoituksena on kartoittaa valmennuksen kulkua, tarttua mahdollisiin ongelmiin ja vahvistaa onnistumisia. Ne toimivat portaina, joissa opetellaan uutta ja löydetään itselle ja omaan arkeen sopivimmat tavat.


MIKÄ ON RAVINTOVALMENNUKSEN TARKOITUS?


Ravintovalmennuksen tarkoituksena ei ole, että valmentaja antaa raamit, jonka mukaan syöt loppuelämäsi. Valmennuksen tarkoituksena on tuoda sinulle tietoa ja taitoa rakentaa oma ruokavaliosi terveellisesti ja monipuolisesti omaa kehoasi kuunnellen. Valmennuksen aikana opit, mikä merkitys hyvälaatuisella ravinnolla on jaksamiseen, virkeään mieleen ja hyvään oloon. Opit kuuntelemaan kehoasi ja huomaamaan nopeasti muutoksen niin hyvässä kuin pahassakin.
       Ravintovalmennuksen tarkoituksena on luoda tukeva pohja säännölliselle, monipuoliselle, laadukkaalle ja riittävälle ravinnonsaannille, joka tukee omaa arkeasi ja elämäntilannettasi. Opit uusia tapoja, vahvistat niitä hyviä ja tuttuja tottumuksia, jotka luovat turvallisuutta ja hyvää oloa, ja huomaat, miten helppoa on syödä hyvin!


KENELLE RAVINTOVALMENNUS SOPII?                


Ravintovalmennus sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneet siitä mitä ja miten syö.
Pelkkä ruokapäiväkirja on mukava tietopaketti siitä, millainen syöjä itse on ja saako tarpeeksi energiaa kulutukseensa nähden.
       Ravintovalmennus sopii myös niille, jotka ovat jumissa oman ruokavalionsa kanssa eivätkä omin voimin saa otetta punaisen langan päästä. Syitä voi olla vuosien jojolaihdutus, joka ei ole tuottanut haluttua tulosta, uusi elämäntilanne, jossa ruoka on vain hankala osa kokonaisuutta tai turvonnut, väsynyt tai muuten vetämätön olo, johon haluat apua.
       Yleensä ei tarvita kuin pieni tönäisy oikeaan suuntaan niin oma polku löytyy ja umpisolmu aukeaa. Joskus taas polku on pidempi, mutta silloinkin jokainen askel vie eteenpäin.


MITÄ RAVINTOVALMENNUS VAATII?


Ravintovalmennus vaatii sitoutumista ja tahtoa. Se ei ole mikään taikatemppu, joka tapahtuu yhdessä yössä. Uusia tapoja ei opita hetkessä.
       Ravintovalmennus vie myös aikaa, mutta kerran opittua kukaan ei ota sinulta enää pois. Ravintovalmennuksen aikana opit uusien makujen lisäksi uuden tavan ajatella ruuasta ja syömisestä. Syöminen ei ole enää mörkö, joka hallitsee sinua vaan sinä hallitset syömistäsi ja nautit siitä!


HUOMIOITAVAA


Ravintovalmentaja ei ole lääkäri.
       Ravintovalmennuksella ei voi korvata lääkitystä tai vakavan sairauden muuta hoitoa.
       Ravinnolla pystytään kuitenkin vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi tiettyjen elintapasairauksien puhkeamiseen tai vähentämään jo olemassa olevien sairauksien oireita. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi 2.tyypin diabetes, sydän- ja verisuonisairaudet, ylipaino, allergiset sairaudet ja astma.

JAA 0 kommentit

Kirjoita kommentti

© Nutrieden · THEME BY WATDESIGNEXPRESS